IT

4 belangrijke voordelen van nearshoring

Nearshoring: een buzzwoord dat de laatste jaren steeds meer naar boven komt. Maar wat is het precies? Welke voordelen brengt het met zich mee? En wat is het verschil met offshoring?

Nearshoring is het outsourcen van je activiteiten, vooral in IT, naar bedrijven in relatief dichtbij gelegen landen. De IT-sector is een aantrekkelijke sector voor nearshoring, omdat Europese nearshoring landen de laatste jaren heel erg hebben ingezet op technologie. Tegelijk liggen de uurlonen een pak lager in deze landen. Goede kwaliteit aan een lage(re) prijs dus!

Doe je aan offshoring, daarentegen, dan besteed je je werk uit naar landen die verder weg liggen. Je doel is dan nog steeds kostenbesparing. Enig nadeel van offshoring is dat je vaak tegen een taalbarrière en een aanzienlijk tijdsverschil aanloopt. Gelukkig zijn er verschillende firma’s op de markt die je helpen om met die verschillen om te gaan.

Naast kostenbesparing en de zekerheid van kwaliteit, brengt nearshoring nog 2 andere belangrijke voordelen met zich mee. We zetten ze voor je op een rijtje:

 

Ook bij AUSY kan je trouwens voor nearshoring terecht! We helpen je graag met web development, application development, testing, consultancy en nog veel andere diensten.

1. Kostenbesparing

Net zoals offshoring, zorgt nearshoring in IT voor een reducering van de vaste kosten. Niet alleen de IT-sector kende de laatste jaren een sterke groei, ook het loon van programmeurs in het westen van Europa ging in stijgende lijn. Het kost je vandaag dus al flink wat om een kwalitatief IT-team op poten te zetten binnen je bedrijf.

Vaak richten Europese bedrijven zich in het kader van nearshoring op Oost-Europese landen. De IT’ers in die landen rekenen namelijk een aanzienlijk lager uurtarief aan. Dankzij de hoogstaande IT-opleidingen die daar worden aangeboden, is er echter geen sprake van kwaliteitsverlies. Het behoud van kwaliteit is van groot belang, want binnen software development is goedkoop toch nog vaak duurkoop. Je huurt dus IT’ers in aan een lager tarief, zonder verlies van kwaliteit.

Door als bedrijf aan nearshoring te doen, bespaar je ook op andere kosten. Reiskosten, bijvoorbeeld. Want als je je activiteiten laat overnemen door nabijgelegen landen, is het gemakkelijker om face to face in contact te komen met je team, zonder dat je daar eerst uren voor op een vliegtuig moet zitten.

IT'er aan laptop

2. Kwaliteit

Onderwijs is key voor bedrijven die met nearshoring werken. Landen die populair zijn voor nearshoring zetten enorm in op onderwijs. Zo garanderen ze dat hun IT-studenten afstuderen met een goed gevulde rugzak. Eens ze het werkleven induiken, ben je er zeker van dat deze programmeurs helemaal mee zijn met de nieuwste ontwikkelingen en niet hoeven onder te doen voor je eigen IT-team. 

Je hoeft dus niet bang te zijn dat je achteraf fouten moet oplossen of stukken code moet laten verbeteren door je interne programmeurs!

Ik wil ook aan nearshoring doen!

Ben je op zoek naar een geschikte partner voor je nearshoring-project? AUSY helpt je graag verder!

3. (Tijdelijke) capaciteitsverhoging

Heb je nood aan een (tijdelijke) verhoging van je bedrijfscapaciteit? Dan is nearshoring the way to go. Via nearshoring kan je snel en efficiënt op zoek naar geschikte aanvullingen op je IT-team. 

Die IT’ers hebben vaak al ervaring met werken op afstand en op projectbasis. Bovendien zijn deze experts hoogopgeleid en kunnen ze snel inspelen op verandering. Ze zijn erop getraind om jouw huidige manier van werken probleemloos over te nemen.

Heb je nood aan een team dat onsite bij je meedraait, of wil je liever dat alles offsite verloopt? Of misschien wil je wel enkele functies onsite inhuren en de rest offsite laten gebeuren? Als je aan nearshoring doet, ben je volledig vrij in die keuze!

4. Weinig cultuurverschillen

Waar je bij offshoring al snel aanloopt tegen een taalbarrière, uurverschil en een andere wetgeving, hoef je je hier bij nearshoring geen zorgen over te maken.

Omdat je werkt met nabijgelegen landen, is de kans groot dat je dezelfde taal spreekt als je nearshore teams. Of dat jullie tenminste een goede kennis hebben van een gezamenlijke taal. 

Bovendien zal je geen rekening hoeven te houden met grote tijdsverschillen, waardoor je de hele dag lang gemakkelijk kan communiceren met je team

Nog een voordeel van nearshoring: wanneer je binnen de Europese Unie blijft, ben je al bekend met de wetgeving. Je verliest dus geen tijd of budget aan het uitpluizen van de (vaak ingewikkelde) wetgeving buiten de EU.

Nearshoring geeft je bedrijf dus de mogelijkheid om getalenteerde IT’ers in te huren op een door jou gekozen moment, en voor de gewenste tijdspanne. Deze flexibiliteit leidt tot een aanzienlijke kostenbesparing, terwijl de kwaliteit op ieder moment gegarandeerd blijft. Zeker een toegevoegde waarde dus!

Lees verder

6 people icons in a grid
Van apothekersassistente tot helpdesk support
#Collega #IT
A black and white picture of Sam in the woods
Eerst de IT’er van de familie, nu ook bij AUSY
#collega #IT
2 men looking at a wall with post-its
RPA vs AI (en hoe pas je beide toe?)
#RPA #AI #IT